Hogyan gondoskodj a fehérneműidről?

A fehérneműket extra gondossággal és odafigyeléssel kell tárolni, mosni és szárítani, hogy csúcsminőségű állapotban maradjanak. Akár csipkéből, selyemből vagy kiváló minőségű pamutból készül, megtapasztalhatod, hogy szexi fehérneműid sokkal tovább tartanak, ha megfelelően gondoskodsz róluk.

Itt az Édes Életnél szeretnénk biztosítani, hogy a legjobbat hozd ki a fehérneműidből. Ezért állítottuk össze ezt a praktikus útmutatót, hogy a bugyidat rendben tartsd, és a fehérneműid  mindig szépen nézzenek ki!

Hogyan tisztítsd a fehérneműidet?

Miután viselted a fehérneműdet, és szeretnéd kimosni, az első dolog, amit tenned kell, hogy megnézed az ápolási címkét, amelyet általában a varrásba varrva találsz. Mindig figyelmesen olvasd el ezt a címkét, mielőtt kimosod a fehérneműt. Összeállítottunk egy listát, hogy segítsünk! Viszont azt javasoljuk, hogy mindig kövesd a gyártó ápolási útmutatóját.

Gépi vagy kézi mosás?

Sokan gyötrődnek azon, hogy biztonságos-e a fehérneműket gépben mosni. Általánosságban azt tanácsoljuk, hogy csak kézzel moss fehérneműt, hogy minél tovább megőrizze a csúcsformáját. Ez azonban a felhasznált anyagok típusától és minőségétől függ, ezért mindenképpen ellenőrizd a címkét. A melltartókat, fűzőket és baszkokat mindig kézzel kell mosni.

Ha mégis úgy döntesz, hogy mosógépben mosod a fehérneműidet, íme néhány tipp, hogy a lehető legkevesebb kárt okozd:

 • Nyilvánvalónak hangzik, de fontos, hogy a színeket minden mosásnál fehérre, sötétre és külön színekre különítsd el. Ha csak nem akarod, hogy a fehér bugyid rózsaszínűként kerüljön ki a gépből!
 • Ellenőrizd a gép beállításait! A legjobb, ha a gépet kíméletes vagy gyapjú beállításra állítod, alacsony vízhőmérséklettel és kíméletes centrifugálással. Minél magasabb a hőmérséklet, annál valószínűbb, hogy a ruhadarabok összemennek vagy a szín elkezd ereszteni – a legjobb, ha maradsz a 30 fokos mosásnál.
 • Csak hasonlóan könnyű anyagokkal moss finom ruhákat – a farmert hagyd meg egy másik mosásra!
 • A gépben mosható melltartók esetében rögzítsd a horgokat és a szemeket, hogy elkerüld az összegubancolódást vagy a beakadást.
 • Tedd a ruhadarabokat hálózsákba vagy párnahuzatba, mielőtt a gépbe teszed őket. Védelem nélkül a melltartó aljzata elszakíthatja az anyagot és tönkreteheti a mosógépet, a fehérneműk részletei pedig beakadhatnak és elszakadhatnak.

Hogyan mosd kézzel a fehérneműt és a kényes ruhákat?

Nem kell pánikba esned, ha a fehérneműdon „Csak kézzel mosható” felirat szerepel. Lehet, hogy egy kis plusz erőfeszítést igényel, de a kézi mosás hosszú távon jobb az alsóneműidnek. 

Íme néhány tipp az egyszerű kézi mosáshoz:

 • Kezdd azzal, hogy a mosdókagylót hideg vagy meleg (nem forró!) vízzel töltöd meg, és adj hozzá egy kis kímélő mosószert vagy fehérnemű tisztítószert. A babasampon kiváló alternatívája a speciális tisztítószereknek, ha szűkös a költségvetésed.
 • Áztasd a fehérneműt körülbelül 10 percig, mielőtt óvatosan átdörzsölnéd a foltos vagy piszkos területeket. Ezután öblítsd le hideg vízzel, amíg a víz tiszta nem lesz.
 • A csipkét kicsit másképp kell kezelni, mint a legtöbb más anyagot. Mielőtt kézzel mosnád, szánj időt a foltok előkezelésére. Használhatsz folteltávolítót is, de ne felejtsd el ellenőrizni, hogy az alkalmas-e csipkére!
 • Ezután egyszerűen töltsd meg a mosdókagylót meleg vízzel, adj hozzá gyengéd szappant, és óvatosan keverd meg a csipkét. A kezeddel mozgasd az anyagot a szappanos vízben.
 • Miután kimostad a csipkét, kiürítheted a mosdókagylót, és újratöltheted hideg vízzel, hogy kiöblítsd a ruhadarabot.

Hogyan szárítsd a fehérneműt?

 • Soha, de soha, de soha ne tedd a fehérneműt a szárítógépbe! A szárító hője lebontja a lycrát, a spandexet és az elasztikumot (ez teszi az anyagot nyújthatóvá), ami drasztikusan lerövidíti új fehérneműd élettartamát. Ha véletlenül mégis szárítógépben szárítod a finomságaidat, észreveheted, hogy a csipkék kissé szétesnek.
 • Ne csavard ki a fehérneműt! A csavarás, – még a kézzel történő csavarás is- , ráncokat és gyűrődéseket okozhat, amelyeket nehéz lesz kiszedni. Jobb, ha óvatosan kinyomod a felesleges vizet, vagy két tiszta, száraz törölköző közé szorítod a ruhadarabot, hogy eltávolítsd a felesleges vizet. Ezt követően hagyd természetes módon megszáradni!
 • A vonalszárítás vagy a cseppszárítás mindig a legjobb választás, ha fehérneműről van szó. Helyezd a ruhadarabot laposan a ruhaszárítóra egy jól szellőző helyre, hogy természetes módon száradjon. Légy óvatos, amikor felakasztod a kényes anyagot – a ruhafogasok nyomot hagyhatnak!
 • Kerüld a fehérnemű szárítását közvetlen napfényben, mert előfordulhat, hogy a darab idővel elszíneződik!
 • Ha melltartót szeretnél szárítani, de kevés az időd, akkor próbáld ki a saláta forgatót! Gyors, hatékony és nem teszi tönkre, ellentétben a szárítógépekkel.